ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ

MEKATRONİK PROGRAMI

 

MİSYON – VİZYON

Elektrik - elektronik, makine ve bilgisayar disiplinlerini kapsayan sistemlerin tasarımı, montajı, bakımı ve onarımı konularında teorik ve pratik mesleki bilgilerle donatılmış, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyan, üretken, araştırmacı, özgüven sahibi, insani ve mesleki etik değerlerine sahip, teknolojik gelişmeleri takip eden nitelikli teknik elemanlar yetiştirmek programımızın misyonudur.

 

Donanımlı laboratuvar altyapısıyla uygulamalı eğitim-öğretim ve bilgi odaklı araştırma-geliştirme faaliyetlerini benimseyen, üniversite-sanayi iş birliğini daha da güçlendirerek sektörün ihtiyaç ve beklentilerine cevap veren,  üniversite tercihlerinde ilk sıralarda yer alan, insanlık ve doğa yararına hizmet eden iletişimi güçlü teknikerler yetiştirmek programımızın vizyonudur.

 

 

PROGRAM PROFİLİ

Programın amacı, makine alt yapısı olan bir öğrenciye elektronik bilgisi kazandırmak ve elektrik, otomasyon ve bilgisayar gibi farklı disiplinlerden de destek alarak çok yönlü bir tekniker yetiştirmektir.  Programın kapsamı özetle; bilgisayar bütünleşik imalat, elektrik, elektronik, pnömatik, hidrolik, PLC ve PIC programlama, süreç ölçümü ve kontrolü gibi konulardan oluşmaktadır.

 

EĞİTİM ÖĞRETİM ŞEKLİ

Uygulama gerektiren mesleki dersler Mekatronik laboratuvarında uygulamalı olarak verilmektedir. Teorik dersler dersliklerde verilmektedir. Zorunlu YÖK dersleri (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil) uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Derslerin işlenişi öğrencinin bireysel gelişimine ve öğrenimine katkıda bulunan, araştırma ve geliştirmeye olanak sağlayan, grup çalışması ve proje tabanlı yöntemlerle olmaktadır.

 

AR-GE (Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri)

Elektronik ve Otomasyon Bölümü bünyesinde yer alan Mekatronik Programı mekanik, elektrik ve bilgisayar sistemlerinin entegrasyonu üzerine uzmanlaşmış, bu konularda bilgi ve becerilere sahip sektördeki ihtiyaçları karşılayacak nitelikli iş gücüne sahip mezunlar yetiştirmeyi hedefler. Programın AR-GE çalışmaları, Mekanik parçaların elektronik ve bilgisayar sistemlerle entegre edilerek karmaşık mekatronik sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi, kontrolü ve otomasyonunda kullanılan sensör ve aktüatör teknolojileri, mekatronik sistemlerde yapay zeka ve makine öğrenimi tekniklerinin kullanımı kontrolü ve programlanması, otomatik kontrol sistemleri, endüstriyel uygulamalar için sensör ve aktüatör teknolojilerinin geliştirilmesi ve entegrasyonu, yeni sensör ve aktüatör teknolojilerinin geliştirilmesi ve entegrasyonu gibi sektöre teknolojik çözümler sunmak ve sektördeki yenilikçi uygulamaları teşvik etmeyi amaçlar. Bu doğrultuda, laboratuvar ve atölyelerde yürütülen bilimsel etkinlikler; ulusal ve uluslararası projeler bu projelerin çıktıları olan ulusal ve uluslararası patent/faydalı model/endüstriyel tasarım çalışmalarıyla birlikte üniversite-sanayi iş birliklerinin geliştirilmesiyle, program ilimizde ve bölgemizde değer oluşturmaktadır.

 

FİZİKSEL OLANAKLARIMIZ

Bir Mekatronik laborutuvarı, internet altyapısı olan dört bilgisayar laboratuvarımız bulunmaktadır. Her laboratuvarımızda 30’ar adet bilgisayar bulunmaktadır. Diğer bölümlerce ortak kullanılan 20 dersliğimiz bulunmaktadır. Ayrıca tüm kapalı alanlarımızda ve açık alanımızın büyük bir bölümünde WIFI internet hizmeti verilmektedir.

Ayrıca okulumuzun dışında üniversitemizin Sosyal Yaşam Merkezinde dört bilgisayar laboratuvarı mevcut olup talep halinde kullanılabilmektedir. Kuluçka Merkezimizde 3D yazıcı, çeşitli mikrodenetleyicilerle, Arduino ve Raspberry Pi ile çalışmalar geliştirebilmek için imkan sağlanmaktadır.

 

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara  “Mekatronik Teknikerliği” ön lisans diploması ve “Mekatronik Teknikeri” unvanı verilir. Ayrıca isteyen öğrenciler okulu bitirdikten sonra ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavına girerek yeterli puan aldıkları takdirde aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilirler:

Elektrik Mühendisliği

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektronik Mühendisliği

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

İmalat Mühendisliği

Kontrol Öğretmenliği

Makine Mühendisliği

Mekatronik Mühendisliği

 

MEZUNLARIN İSTİHDAM OLANAKLARI

Mekatronik teknikerleri, çok yönlü olarak yetiştirildiği için oldukça geniş alanları kapsayan sektörlerde iş bulabilirler. Mezunlar, kamuya veya özel sektöre ait çeşitli kuruluşların üretim, ürün geliştirme, bakım onarım, teknik servis ve araştırma geliştirme gibi bölümlerinde teknik eleman olarak çalışabilirler.

 

MEZUNİYET KOŞULLARI

Bölümümüz öğretim planında belirtilmiş derslerden ve yapmakla yükümlü olduğu staj dan başarılı olunmalıdır. Öğrenciler kayıt yaptırdıktan sonra 1. Sınıf eğitimine başlarlar. İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfına kayıt yaptıran öğrenciler ise hazırlık sınıfı eğitimini tamamladıktan sonra 1. Sınıf derslerine kayıt yaptırabilirler.  

 

AKADEMİK LİSTE

Bölüm Başkanı: Doç. Dr. Aytekin ERDEM

Dr.Öğr.Üyesi Emrehan YAVŞAN

Öğr. Gör. Dilşat UNAKITAN